Érdekel a pszichológia. Talán úgy is döntesz, szakmáddá teszed. Bizonyára él egy kép a fejedben arról, hogy egy pszichológus mit is tesz, amikor dolgozik. Ez a blog azért (is) jött létre, hogy ez a kép mielőbb közelebb kerülhessen a valósághoz és egy működőképes jövőkép motiválhassa a diákokat tanulmányaik során.

Érdekel a pszichológia. Oly annyira érdekel, hogy éveket, akár már évtizedeket is eltöltöttél vele: tanultál, diplomáztál és a napjaidat belengi a kutatómunka, a klinikai élet, a szervezetfejlesztés vagy a pszichológia bármely más területének szelleme. Ez a blog azért (is) jött létre, hogy mesélj a munkádról, arról ami megragadott benne, arról ami kihívást jelent. Neked van már rálátásod, hogy a 'nebulókra' hol lenne szükség.

Ez az a fórum, ahol tanulmányaidról, munkádról közérthető módon írhatsz és akár véleményt kérhetsz. Ez az a fórum, ami megteremti annak a lehetőségét, hogy kilépve a mindennapok szűk szakmai berkeiből, gondolataidat szélesebb plénum elé tárhasd és reflexiót kérhess egy szélesebb kognitív térben.

Váljon hasznunkra!

2012. október 12., péntek

Szondy Máté: „Ha...”

Szerinted mennyire határozzák meg a külső körülmények, hogy boldog vagy-e vagy sem? Igaz-e az, hogy a pénz nem boldogít?

Olvassátok el Szondy Máté rövid írását, ami eredetileg a Crossroad Magazinban jelent meg. Ha tetszik, esetleg oszd meg Facebookon!



„Ha…”

„Ha nagyobb lenne a lakásunk…”, „Ha a főnököm megértőbb lenne…”, „Ha többet keresnék…” és így tovább. Ezerféle változata létezik ennek a mondatnak, a folytatás azonban mindig ugyanaz: „…akkor végre boldog lennék”. Sokszor érezzük azt, hogy külső körülményeink akadályozzák meg boldogságunkat és csak bizonyos külső körülmények tehetnek minket boldoggá. Biztosak vagyunk abban, hogy ha megszerzünk egy kívánatos süteményt, egy kívánatos autót vagy egy kívánatos partnert, akkor végre elégedettek és boldogok leszünk. Ezt a hitet erősítik bennünk a reklámok is: ha fogyasztunk, ha megszerezzük a legújabb lapostévét, legújabb wc-illatosítót vagy levesport, akkor boldogok leszünk. Sőt, nem csak mi, de családunk is boldog lesz.

            Igazunk van-e, amikor azt gondoljuk, hogy boldogságunk elsősorban külső körülmények függvénye? Igazat mondanak-e a reklámok, amikor azt sugallják, hogy a külső körülmények tesznek majd boldoggá? Sokáig eddig a kérdésre csak a józan, paraszti ész, vallásos – morális – filozófiai tanítások és az ezoterikus írások, tanítók segítségével kereshettük a választ. Körülbelül egy évtizede azonban a tudomány (konkrétan: a pszichológia tudománya) is felfigyelt a boldogság jelenségére, így ma már pontosan tudjuk, hogy a külső körülmények valójában hogyan befolyásolják azt, hogy mennyire vagyunk elégedettek.

            Vegyünk két drasztikus példát: valószínűleg mindenki egyetért abban, hogy lottómilliárdossá válni pozitív, balesetben lebénulni pedig negatív esemény. Egy kutatásban a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan alakul a lottómilliárdosok és a lebénult személyek boldogsága. Nem kell pszichológusnak lenni ahhoz, hogy kitaláljuk: miután értesültek a nyereményükről, a lottózók boldogsága az egekbe szökött és azon sem csodálkozunk, hogy a balesetet követően a lebénult személyek hangulata igen rossz volt. Az viszont már meglepő, hogy néhány hónap elteltével mindkét csoport hangulata visszatért az eseményt megelőző szintre. Bármennyire is meglepő, a legtöbb pozitív és negatív esemény boldogságunkra kifejtett hatása általában néhány hónap alatt csökken, illetve megszűnik. Ha Önnel előfordult már, hogy végre megszerzett egy olyan dolgot, amiről régóta álmodozott (laposképernyős televízió, mobiltelefon, kisestélyi, ahogy tetszik), majd néhány nap vagy hét múlva már felé se nézett, akkor tudja, hogy miről van szó. Hihetetlen alkalmazkodó képességünk miatt a pozitív események és élmények által kiváltott pozitív érzelmek gyorsan csökkennek. Ha külső tényezők segítségével szeretnénk fenttartani boldogságunkat, akkor óhatatlanul belekerülünk a szakemberek által hedonikus taposómalomnak nevezett állapotba: alkalmazkodókészségünk miatt folyamatosan újabb és újabb pozitív élményekre lesz szükségünk.

            És hogy valójában mitől függ a boldogságunk? Sonja Lyubomirsky amerikai pszichológus szerint három csoportba sorolhatóak a boldogságunkra ható tényezők. Hangulatunk körülbelül 50 százalékban genetikai örökségünktől függ (szüleinktől kapott génjeink határozzák meg idegrendszerünk felépítését és működését, ezáltal azt, hogy idegrendszerünk mennyire érzékeny a pozitív és negatív élményekre). A második csoportba életkörülményeink tartoznak – hatásukat mindössze 10 százalékra becsülik. A „maradék” 40 százalék az a rész, amelyre hatással lehetünk. Hogy mi tartozik ide? Kapcsolataink építése és ápolása, (élet)célok kitűzése és az azokért való küzdés, a mások felé nyitott és aktív magatartás.  Érdemes újragondolnunk az „…akkor végre boldog lennék” mondat első felét.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése