Érdekel a pszichológia. Talán úgy is döntesz, szakmáddá teszed. Bizonyára él egy kép a fejedben arról, hogy egy pszichológus mit is tesz, amikor dolgozik. Ez a blog azért (is) jött létre, hogy ez a kép mielőbb közelebb kerülhessen a valósághoz és egy működőképes jövőkép motiválhassa a diákokat tanulmányaik során.

Érdekel a pszichológia. Oly annyira érdekel, hogy éveket, akár már évtizedeket is eltöltöttél vele: tanultál, diplomáztál és a napjaidat belengi a kutatómunka, a klinikai élet, a szervezetfejlesztés vagy a pszichológia bármely más területének szelleme. Ez a blog azért (is) jött létre, hogy mesélj a munkádról, arról ami megragadott benne, arról ami kihívást jelent. Neked van már rálátásod, hogy a 'nebulókra' hol lenne szükség.

Ez az a fórum, ahol tanulmányaidról, munkádról közérthető módon írhatsz és akár véleményt kérhetsz. Ez az a fórum, ami megteremti annak a lehetőségét, hogy kilépve a mindennapok szűk szakmai berkeiből, gondolataidat szélesebb plénum elé tárhasd és reflexiót kérhess egy szélesebb kognitív térben.

Váljon hasznunkra!

2012. november 6., kedd

Új perspektíva a színvakság gyógyításában

Milyen lehet színvaknak lenni? Te már próbáltad? :)

A színvakság rendkívül gyakori az emberek körében. Minden 12. férfi és minden 7. nő szenved a színvakság valamely formájában. Beszélhetünk vörös-zöld, illetőleg kék-sárga színvakságról is. Ezeket a színeket látva a színvakok a szürke különböző árnyalatait észlelik. Sőt! Az olyan színárnyalatokat is módosítva látják, amelyeknek valamely szürkének észlelt szín az összetevője, például a lilát kéknek.

A színvakság kurrens kutatási terület és számos megoldási javaslattal találkozhattunk már. Jay Neitz amerikai látáskutató a megoldás kulcsát a génbeültetésben látja. Majomkísérletek során úgy találta, hogy az egy bizonyos gén hiánya miatt kialakult színvakság gyógyítható annak pótlásával. Neitz és kollégái most a majmokhoz hasonló humán kezelés kialakításán dolgoznak. "Azt már tudjuk, hogy a kezelés hatásos. A kérdés csak az, hogy vajon biztonságos-e."

Ha érdekel a téma, látogass el a Wall Street Journal honlapjára egy összefoglaló cikkben publikált, illetve videón is megtekinthető részletekért. Ugyanitt különböző tesztképeket is találsz, amellyel felfedhető az eddig esetleg még nem ismert színvakság.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése